Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Kostnad för byggel


Nu har vi gjort en sammanställning hur mycket vår byggel gick på. När vi skulle bygga försökte vi få ihop en så realistisk kalkyl som möjligt men hade svårt att hitta exempel på kostnader för byggel. Bygger man på sommaren blir det inte så mycket pengar men får man som vi huset i november är det skillnad. Vår handläggare på banken sade att hon sett byggelräkningar på 20 000 – 25 000 så vi utgick från det men hoppades att det inte skulle bli så mycket.

Det som påverkar kostnaden mest är naturligtvis hur kallt det blir under byggperioden, särskilt den period när byggfläktarna står och går och det inte är någon isolering i taket samtidigt som dörrarna ofta står öppna för att byggkillarna springer ut och in med olika jobb de håller på med. En viss kostnad tillkommer även om det finns en byggbod. I vårt fall var det dessutom en kille som med vårt samtycke bodde i byggboden. Vi tyckte det var bra att ha honom som vakt när vi började ta varor vi köpt själv till huset och larmet ännu inte var installerat. Vi hade kollat med försäkringsbolaget att försäkringen omfattade även det material vi köpte själva men det skulle verkligen inte vara roligt om alla vitvaror var borta till inflyttningen vilket tydligen inte är helt ovanligt. Antagligen någon i leverantörsleden som tipsar att här finns nya saker att hämta i ett tomt hus.

Nu åter till elkostnaden. Vår el gick på totalt cirka 15 000 kronor för perioden november - april. Det var inte särskilt kallt i Stockholm vintern 2013/2014 men bygget låg nere fyra veckor kring jul/nyår och den tiden drog också en del el till mindre nytta. Sedan vi flyttat in har elkostnaden varit låg. I maj gjorde vi av med 462 och i juni 318 kWh.